Vejledning i 7.-10. klasse

Vores uddannelsesvejledere tilbyder forskellige vejledningsaktiviteter i 7., 8. 9. og 10. klasse. 

Vejledningsaktiviteter 7.-10. klasse

I løbet af 7. klasse kommer uddannelsesvejlederne rundt i klasserne og præsenterer eleverne for, hvad man kan man bruge en uddannelsesvejleder til. Eleverne bliver introduceret til uddannelsessystemet, og de vejledningsværktøjer, som kan være til stor hjælp, når de skal tale om valg af uddannelse.

Samarbejde mellem skoler og virksomheder

Flere skoler deltager i skole/virksomheds-samarbejde, hvor den enkelte klasse besøger en lokal virksomhed, møder de forskellige fagligheder og arbejder med en konkret opgave på stedet. Eleverne arbejder i klassen med forberedelse og opsamling efter besøget. 

Forældremøde

I starten af skoleåret holdes forældremøder, hvor uddannelsesvejlederen deltager og introducerer de aktiviteter, der skal foregå frem mod det kommende valg af uddannelse. 

Uddannelsesdag

Der holdes en uddannelsesdag for eleverne, hvor der er fokus på uddannelse og erhverv i form af vejledningsworkshop, møde med rollemodeller og skolens egen Skills-konkurrence, hvor eleverne kan prøve kræfter med forskellige håndværk.

Kollektiv vejledning

Uddannelsesvejledere vejleder klassen samlet og sætter fokus på introduktionskursus, ug.dk, eVejledning samt erhvervspraktik og fremtidige valg af uddannelse og beskæftigelse.

Uddannelsesaftener

I efteråret inviteres elever og forældre til uddannelsesaftner, hvor vejledere fra ungdomsuddannelserne informerer og fortæller om de forskellige muligheder.

Obligatoriske introduktionskurser

I 8. klasse deltager alle elever i introduktionskurser i henholdsvis to og tre dage på to forskellige ungdomsuddannelser efter eget valg. Skolen og uddannelsesvejlederen samarbejder om at forberede og følge op på introduktionskurserne.

Du kan tilmelde dig på brobygning.unoung.dk

Erhvervspraktik

Erhvervspraktik i foråret på 8. årgang. Eleverne har mulighed for at komme i erhvervspraktik i et erhverv – blandt andet inden for erhvervsuddannelserne.

Erhvervspraktikken understøttes af skole og uddannelsesvejleder i undervisningen før og efter praktikken.

DM i Skills

DM i Skills er det årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Alle 8. klasser tager med til DM i Skills, hvor de oplever de mange konkurrencer, udstillinger og præsentationer af erhvervsuddannelserne.

Individuelle samtaler

Der tilbydes løbende individuelle samtaler til alle i 8. klasse.

Kollektiv vejledning

UUJ vejleder på klassen med fokus på ungdomsuddannelser; hvordan man udfylder optagelse.dk samt fokus på uddannelses- og beskæftigelsesvalg. 

Uddannelsesaften

Uddannelsesaftener for elever og forældre med deltagelse af ungdomsuddannelser, der præsenterer egne uddannelser.

Brobygning

I 9. klasse får eleverne mulighed for at deltage i et brobygningsforløb, hvor de kan besøge ungdomsuddannelser efter eget valg (hhv. 2 og 3 dage). Brobygning er et undervisnings- og vejledningsforløb, der giver indsigt i den pågældende uddannelses indhold, de metoder der anvendes, og de krav der stilles i uddannelsen.

Tilmelding på Brobygning (unoung.dk)

Erhvervspraktik

Erhvervspraktik i efteråret på 9. årgang. Eleverne har mulighed for at komme i erhvervspraktik i et erhverv – blandt andet inden for erhvervsuddannelserne. Der er også mulighed for praktik i eksempelvis forsvaret og på hospital

Skolen og uddannelsesvejlederen arbejder med erhvervspraktikken før og efter praktikken.

Samarbejde med Naturvidenskabernes Hus og Grundfos

9. årgang deltager i et praksisfagligt forløb udviklet i et samarbejde mellem Naturvidenskabernes Hus, Grundfos og Favrskov Kommune 

Der tilbydes løbende individuelle samtaler til alle.

Tilmelding til ungdomsuddannelserne

Senest 1. marts skal eleverne tilmelde sig til en ungdomsuddannelse.

Tilmelding til en ungdomsuddannelse sker her på optagelse.dk 

Tilmeldingen er for alle unge, da den gælder både som ansøgning til ungdomsuddannelse, som tilmelding til 10. klasse og som oplysning om, hvad den unge er i gang med, indtil den unge fylder 18 år.

Kollektiv vejledning

Uddannelsesvejledere vejleder klassen samlet om afklaringsforløb, ungdomsuddannelser og erhvervspraktik, samt fremtidigt uddannelses- og beskæftigelsesvalg, herunder udfyldelse af optagelse.dk.

Forældremøde

Uddannelsesvejlederen deltager i forældremøder ved skoleårets begyndelse. Her introducerer uddannelsesvejlederen de aktiviteter, der foregår frem mod et kommende uddannelsesvalg.

Uddannelsesaftner

I efteråret inviterer Unges Uddannelse og Job elever og forældre til en uddannelsesaften, hvor vejledere fra ungdomsuddannelserne informerer og fortæller om de forskellige uddannelser.

Brobygning

Der er brobygning i form af appetizerforløb på otte forskellige ungdomsuddannelser – én dag hvert sted. Understøttes med henblik på kvalificering af afklaringsforløb.

Afklaringsforløb på ungdomsuddannelse eller i praktik

Alle elever deltager i afklaringsforløb og vælger, om det enkelte forløb skal foregå på en ungdomsuddannelse eller som praktik. Der er et tæt samarbejde mellem elev, skole og uddannelsesvejleder før og efter forløbet.

Uddannelsesplan i Uno Ung

Skole- og vejledningsindsatsen tilrettelægges med udgangspunkt i elevens uddannelsesplan i Uno Ung. Her samles elevens refleksioner. Eleven arbejder desuden gennem året med en studievalgsportfolio inkl. refleksioner før, under og efter appetizer- og afklaringsforløb.

Tilmelding til ungdomsuddannelserne

Senest 1. marts skal eleverne have udfyldt tilmelding via optagelse.dk. Tilmeldingen gælder både som ansøgning til ungdomsuddannelse og som oplysning om, hvad den unge er i gang med indtil den unge fylder 18 år.

For elever i 8.-10. klasse med behov tilrettelægges en særligt målrettet skole- og vejledningsindsats med henblik på at eleverne kan påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse.

Samarbejdet foregår mellem elev, forældre, skole og uddannelsesvejleder.

Ved identifikationen af elever med behov tages der udgangspunkt i elever med en udvidet meddelelsesbog, det vil sige elever med en handleplan.

Aftaler mellem eleven, forældremyndighedens indehaver og skolen om en særligt målrettet skole- og vejledningsindsats, skriftliggøres og tilføjes den udvidede meddelelsesbog, dvs. handleplanen for den enkelte elev.

Uddannelsesvejlederen sørger for, at der i overgangen til en ungdomsuddannelse tilrettelægges en særlig vejledningsindsats for unge, som afslutter undervisningen i folkeskolens 9. eller 10. klasse og som har øget risiko for i umiddelbar forlængelse heraf ikke at påbegynde eller gennemføre en ungdomsuddannelse.

Den enkelte skoles uddannelsesvejleder deltager i oktober/november i et teammøde vedrørende drøftelse og identifikation af elever med behov for en særligt målrettet skole- og vejledningsindsats.

Uddannelsesvejlederen inddrages i dialogen mellem elever, forældre og skolen om den enkelte elevs behov for en særlig målrettet vejledningsindsats gennem deltagelse i netværksmøder og skole/hjem-samtaler.

Strategi for den tværgående ungeindsats

Favrskov Kommune har udarbejdet en strategi for den tværgående ungeindsats.

Strategien for den tværgående ungeindsats består af fem temaer. Temaerne danner rammen for de indsatser, som Favrskov Kommune prioriterer med henblik på, at de unge er klædt på til - og har mod på – et selvstændigt voksenliv. Strategien er bygget op, så temaerne følger den enkelte fra barn til voksen og adresserer indsatserne fra folkeskolen til uddannelse og job.

De fem temaer er: 

  • Varierende skoledag med sammenhæng til omverdenen 
  • Stærke fællesskaber som fundament for et godt ungdoms- og voksenliv 
  • Mod på valg af ungdomsuddannelse 
  • Sammen om fastholdelse af unge på ungdomsuddannelserne 
  • Flere ledige unge i gang med uddannelse eller job.

Mange af de vejledningsindsatser der foregår løbende er fastlagt via lovgivningen. Når det omhandler de unge på 7. – 10. årgang, har Favrskov Kommune derudover prioriteret samarbejder med ungdomsuddannelser og virksomheder om uddannelsesvalg. Eksempelvis i form af forløb med fokus på praksisfaglighed og erhvervspraktik.

Samarbejdet mellem UUJ og folkeskolerne fremgår af en årsplan. Generelt introduceres, forberedes og efterbehandles vejledningsaktiviteterne løbende i undervisningen. Konkrete aftaler mellem det enkelte lærerteam og uddannelsesvejlederen indgås i perioden juni-august, herunder sammentænkning af vejledningsaktiviteter med fag og det obligatoriske emne ’Uddannelse og Job’. 

Kontakt

Unges Uddannelse og Job

Vesselbjergvej 18
8370 Hadsten
[email protected]

Åbningstid

Mandag: kl. 9-15
Tirsdag: kl. 9-15
Onsdag: kl. 9-15
Torsdag: kl. 9-17
Fredag: kl. 9-12